Sakarya Şehir Plancısı: ERK İmar
ERK imar Sakarya’da şehir ve bölge planlama, harita mühendisliği vb. alanlarında yenilikçi tasarım çözümleri ile ön plana çıkmaktadır. ERK imar muhteşem tasarımların ve o tasarımları kullananlarda fark yarattığına inanmaktadır. Gücünü yılların tecrübesinden ve gündemi takip etmesinden almaktadır. Sakarya şehir plancısı olarak anılan ERK imar kullanıcılarına profesyonel anlamda hizmet vermektedir. Kullanıcılardan gelen durumlara göre uygun tasarı çözümleri üretebilmek için her projeyi derinlemesine inceleyerek ilerlemektedir. Gücünü her işi, derinlemesine ve titizlikle incelemesinden almaktadır. Sakarya şehir plancısı olarak yılların deneyimi ile kullanıcılarına hizmet vermektedir. Peki, ERK imar Sakarya şehir plancısı olarak hangi alanda hizmet vermektedir.
Sakarya Şehir Plancısı Hangi Alanlarda Hizmet Vermektedir?
ERK imar şehir ve bölge planlama, harita mühendisliği vb. alanlarda kullanıcılarına hizmet vermektedir. Birbirinden farklı alanlarda, geniş bir perspektifte hizmet ağı sunmaktadır. Organize sanayi bölgeleri; OSB imar uygulamaları, OSB kuruluş, yer seçimi ve genişleme işlemleri, OSB onaylı sınır süreçleri, altyapı ve dolgu projeleri, kamulaştırma planları alanında hizmet vermektedir. ERK imar kullanıcılarına diğer hizmetler; alt yapı ve üst yapı kuruluşlarının imar çözümleri, jeolojik etütler, danışmanlık, 3 boyutlu mimari ve kentsel tasarım, toprak koruma projeleri, askeri amaçlı planlar vb. üzerine hizmet ağı sunmaktadır.
ERK imar kullanıcılarına yerel yönetimler; çevre düzeni, nazım imar ve uygulama imar planları, plan revizyonları, harita hizmetleri, ifraz, tevhit, imar uygulamaları ile hizmet vermektedir. Özellikle ifraz, tevhit işlemleri ile ön plana çıkan bir hizmet ağı sunmaktadır.
İfraz Nedir? İfraz İşlemleri Nelerdir?
Kelime anlamı ayırma ola ifraz tapuda tek parsel olarak kayıtlı olan bir gayrimenkulün parsellere bölünmesi işlemini ifade etmektedir. Her parselin tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilmesi işlemleri ifraz işlemleri olarak tanımlanır. Peki, parseller neye göre belirlenir? Uygulanacak imar planında, gösterilen bölgeye ilişkin farklı hükümler yoksa yapılacak ifrazlarda elde edilecek yeni parsellerin asgari ölçüleri, yol durumu, arazi meyilli gibi mevkiinin özellikleri göz önünde tutulmaktadır. Parsellerde yapılması planlanan yapıların gereksinimleri ve ölçüleri göz önüne tutularak belirlenir.
İfraz işlemleri yapılırken işlemin kanun ve yönetmelik hükümlerine uygunluğu belediye encümenleri ya da il idare kurullarınca onaylanır. Onaylama işlemi, müracaatın belediyelere veya valiliklere bildirilmesinden sonra 30 gün içinde sonuçlanarak işlenmeye başlanmaktadır. Tescil veya terkin işlemleri ise 15 gün içinde tapuya bildirilmesi gerekir. Tapu daireleri tescil ve terkin işlemlerini ise 30 gün içerisinde sonuçlandırmak zorundadır. İfraz işlemleri için tapu senedi, aplikasyon krokisi, imar durum belgesi, inşaat istikamet rölevesi, encümen teklif belgesi, vekilin kimlik fotokopisi, büro tescil belgesi, bina vasıflı taşınmazlarda ise zorunlu deprem sigortası istenmektedir.
İfraz işlemleri yaparken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta bir adada yola cephesi olmayan parsel oluşturulmayacağıdır. Yola cephesi olmayan parsellerin bulunduğu adalarda, ilgili parsele yola cephe sağlamaya yönelik düzenleme yapılmadan kesinlikle ruhsat verilmez. Ayrıca taşkın, heyelan vb. afet alanlarında ve jeolojik mahzurları olan alanlarda, tehlike arz eden yerlerde ifraz işlemleri yapılamaz. Arazi veya arsa düzenlemesi yapılmış imar adalarındaki hak sahiplerinin müracaat etmesi üzerine imar planı ve mevzuatına göre ifraz ve tevhit işlemleri yapılır. Peki, tevhit nedir ve bu alanda hangi işlemler yapılır şimdi de bu konuya değinelim.
Tevhit Nedir? Tevhit İşlemleri Nelerdir?
Tevhit kavramı da ifrazın karşıt anlamlısı olup birleştirmek anlamı taşımaktadır. İki ya da daha fazla parselin tek parselde birleştirilmesi için yapılan işlemler tevhit işlemleri olarak adlandırılır. Bitişik olan birden fazlanın arasının birleştirilmesi olarak adlandırılan tevhit her zaman imar mevzuatına uygun bir şekilde gerçekleştirilir. Tevhit işlemlerinin gerçekleşebilmesi için kimlik belgesi, işlemde temsil var ise temsile ilişkin belge, gerçek kişilerde fotoğraf, değişiklik dosyası, encümen veya il idare kararı (imar mevzuatı belediyeye aitse encümen kararı, imar mevzuatı belediyeye ait değilse İl İdare Kurulu kararı) gerekmektedir.
Tevhit işlemi tapu kadastro müdürlüklerinde yapılır. Ancak tapu kadastro müdürlüğüne gitmeden önce lisanslı bürolara, harita kadastro mühendislerine gidilmesi gerekmektedir. Lisanslı bürolar tevhit için gerekli işlemleri yaparak tevhit edilmesinde sakınca veya sorun olmadığı kanaatine varması gerekir. Eğer bu yönde bir karar alınırsa birleştirme işlemi için “Kadastro Teknik Hizmetleri Defterine” kayıt yapılması gerekmektedir. Bu kayıt işleminin gerçekleşmesinin ardından fen kayıt numarası alınarak tip sözleşme düzenlenmesi gerekir. Bu sözleşmeye karşılıklı olarak imzalar atılarak geri kalan diğer işlemleri lisanslı büro takip eder.
Ancak bazı durumlarda bazı arsaların tevhit işlemleri yapılamamaktadır. İmar alanında farklı yükseklik planı verilmiş olan parsellerin birleştirme işlemi yapılamaz. Birleştirilmesi istenen arsa eğer hisseli bir arsa ise tüm hissedarların imza atması gerekmektedir. Eğer hissedarlardan birisi imza atmazsa işlem gerçekleştirilememektedir. Eğer tevhit işlemi kamulaştırma veya mahkeme kararı doğrultusunda yapılıyorsa arsanın sahiplerinin taleplerine bakılmaksızın işlemler gerçekleştirilmektedir.
Tevhit işlemleri, taşınmazların sanayi amaçlı büyük yatırımlara girişmek, arsaları tarımsal amaçlı daha ekonomik kullanmak ve daha büyük arsa oluşturarak inşaat yapma izni almak için oldukça sık başvurulan bir yöntemdir. Hatta bir arsanın komşu parselle aradaki ortak sınırı düzeltme işlemlerinde tevhit kullanılır. Sakarya şehir plancısı ERK imar yılların deneyimi ve engin bilgisiyle ifraz ve tevhit işlemlerinde kullanıcılarına hizmet vermektedir.